4ayesha

Daripada ABU HURAIRAH r.a, RasuluLLah SAW bersabda:
"Barangsiapa yang menyeru (manusia) kepada hidayah, maka baginya pahala sebanyak pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang mengikutnya tanpa dikurangi sedikitpun pahala mereka." Diriwayatkan oleh Muslim dalam kitab al-'Ilm (2674), Imam Malik dalam Muattha'(2674), Ahmad (9171), Abu Dawud (4609), Turmudzi (2674), ad-Darimi (513), ibnu Majah (206), ibnu Hibban (112), al-Bagahwi (109)

Followers


Di kisahkan............

Nabi Ibrahim a.s mempunyai sebuah rumah kecil uang khas digunakan untuk beribadat kepada Allah swt. Apabila hendak keluar, rumah itu akan dikunci supaya tida siapa yang boleh masuk dan merosakkan rumah peribadatannya itu. Bagaimanapun, suatu hari Nabi Ibrahim terkejut kerana sebaik measuki rumahnya itu, dia mendapati ada seorang lelaki di dalamnya.

"Siapa kamu yang berani menceroboh rumahku ?" tanya Nabi Ibrahim.
"Aku dimasukkan ke dalam rumah ini oleh tuan empunya rumah ini," jawab lelaki itu, ringkas.

Nabi Ibrahim terdiam. Dia mula terfikir sesuatu.

"Katakan padaku, adakah kamu ini malaikat?"
"Lelaki tersebut menjawab pertanyaannya, "Ya...dan akulah malaikat maut !"

Lantas Nabi Ibrahim bertanya, "Kalau begitu, bolehkah kamu tunjuka padaku akan keadaan wajahmu apabila hendak mencabut nyawa orang lain?"

Berkata malaikat maut, " Berpalinglah kamu dariku buat seketika."

Nabi Ibrahim pun memalingkan mukanya. Beberapa ketika kemudian malaikat maut kembali. Alangkah terperanjatnya Nabi Ibrahim apabila melihat keindahan wajah malaikat maut itu. Wajahnya seperti orang muda, sangat tampan, memakai kain yang cukup cantik dan di saluti bau yang harum semerbak.

Kata Nabi Ibrahim, "Wahai Malaikat maut, jikalau orang mukmin menatap wajahmu saja sebelum mereka mati, maka itu pun sudah cukup bagi mereka."

1 comments:

Sangat Bermanfaat untuk sang penyamun yang tersesat sampai kat blog ini... begitu banyak hikmah sebagai penenang hati..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contributors

 **Note:

For those who wants to use or spread contents in this blog, please proceed without my permission. Shukran Jazilan.

Blog Archive

geocounter

Doa Qunut Nazilah

“Ya Allah, sesungguhnya kami bermohon pertolongan Mu, kami meminta ampun kepada Mu, kami memohon petunjuk dari Mu, kami beriman kepada Mu, kami berserah kepada Mu dan kami memuji Mu dengan segala kebaikan, kami mensyukuri dan tidak mengkufuri Mu, kami melepaskan diri daripada sesiapa yang durhaka kepada Mu.

Ya Allah, Engkau yang kami sembah dan kepada Engkau kami bersalat dan sujud, dan kepada Engkau jualah kami datang bergegas, kami mengharap rahmat Mu dan kami takut akan azab Mu kerana azab Mu yang sebenar akan menyusul mereka yang kufur Ya Allah, Muliakanlah Islam dan masyarakat Islam. Hentikanlah segala macam kezaliman dan permusuhan, Bantulah saudara-saudara kami di mana sahaja mereka berada. Angkatlah dari mereka kesusahan, bala, peperangan dan permusuhan.

Ya Allah, selamatkanlah kami dari segala keburukan dan janganlah Engkau jadikan kami tempat turunnya bencana, hindarkanlah kami dari segala bala kerana tidak sesiapa yang dapat menghindarkannya melainkan Engkau, ya Allah.”

BlogTopSites