4ayesha

Daripada ABU HURAIRAH r.a, RasuluLLah SAW bersabda:
"Barangsiapa yang menyeru (manusia) kepada hidayah, maka baginya pahala sebanyak pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang mengikutnya tanpa dikurangi sedikitpun pahala mereka." Diriwayatkan oleh Muslim dalam kitab al-'Ilm (2674), Imam Malik dalam Muattha'(2674), Ahmad (9171), Abu Dawud (4609), Turmudzi (2674), ad-Darimi (513), ibnu Majah (206), ibnu Hibban (112), al-Bagahwi (109)

Followers


Assalamualaikum war wab.

Alhamdulillah pada 30 Oktober 2008 telah termaktub satu kerjasama antara Al Affan Endowment Fund (AEF) yang berpusat di California(USA) , Wanita JIM dan Hidayah Center(HC) untuk menjayakan projek penulisan yang berkisar pengalaman saudara baru aka muallaf.

Projek ini akan mengumpulkan penulisan mengenai kehidupan dan pengalaman saudara Baru, suka dan duka, manis dan pahit dalam mengungguli kehidupan sebagai seorang muslim yang beramal.

Penulisan dan pengalaman HC dan para aktivis lain yang menolong dan memberi sumbangan dalam menangani permasalahan saudara baru juga di alu-alukan. Cerita cerita perkongsian pengalaman yang penuh inspirasi dan menginsafkan perlu diketengahkan untuk menyemarakkan dakwah kita kepada muslim dan non muslim.

Dalam kehidupan kita sepanjang beberapa dekad mesti kita ada menemui dan berinteraksi dengan saudara baru. Tentu ada banyak cerita suka duka mereka, maka sungguh baik kita kongsikan dalam bentuk penceritaan yang menarik dan menginsafkan.

Dengan itu kita boleh menyuntik semangat dan daya juang kepada saudara baru agar lebih yakin dalam mengharungi kehidupan baru setelah ber 'hijrah' yang penuh cabaran dan kesukaran.

Dengan itu juga diharapkan Muslim lain akan rasa terkesan,lebih perhatin dan lebih responsif terhadap nasib saudara baru dan dengan itu dakwah Islam akan terus bersemarak dan menyerlahkan sebagai 'Rahmatan lil Alamin'.

Kami menyeru dan menjemput sesiapa sahaja untuk menyumbang artikel, cerita,musings, bloggers writing dan sebarang penulisan yang berbentuk 'inspirational' dan menginsafkan kepada kami melalui emel kepada saya( endoksempo@gmail. com)

Sebagai projek buku pertama ini kami memerlukan sebanyak 30 artikel yang panjangnya lebih kurang 5 muka surat(1000-1200 perkataan).Jika mendapat sambutan yang menggalakan kami akan terbitkan siri ke dua pula.

Tarikh tutup penyertaan ialah 31Disember 2008.

Disamping itu kami akan memilih dan menilai 3 artikel terbaik untuk diberikan hadiah istimewa.

Selamat Menulis dan Berkarya untuk kepuasan diri dan membahagiakan orang lain.

Puan Hjh Endok Sempo binti M Tahir (012-2292604)
Unit Penulisan dan Penerbitan
Wanita JIM Pusat

src : abumeow at yahoogroups.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contributors

 **Note:

For those who wants to use or spread contents in this blog, please proceed without my permission. Shukran Jazilan.

Blog Archive

geocounter

Doa Qunut Nazilah

“Ya Allah, sesungguhnya kami bermohon pertolongan Mu, kami meminta ampun kepada Mu, kami memohon petunjuk dari Mu, kami beriman kepada Mu, kami berserah kepada Mu dan kami memuji Mu dengan segala kebaikan, kami mensyukuri dan tidak mengkufuri Mu, kami melepaskan diri daripada sesiapa yang durhaka kepada Mu.

Ya Allah, Engkau yang kami sembah dan kepada Engkau kami bersalat dan sujud, dan kepada Engkau jualah kami datang bergegas, kami mengharap rahmat Mu dan kami takut akan azab Mu kerana azab Mu yang sebenar akan menyusul mereka yang kufur Ya Allah, Muliakanlah Islam dan masyarakat Islam. Hentikanlah segala macam kezaliman dan permusuhan, Bantulah saudara-saudara kami di mana sahaja mereka berada. Angkatlah dari mereka kesusahan, bala, peperangan dan permusuhan.

Ya Allah, selamatkanlah kami dari segala keburukan dan janganlah Engkau jadikan kami tempat turunnya bencana, hindarkanlah kami dari segala bala kerana tidak sesiapa yang dapat menghindarkannya melainkan Engkau, ya Allah.”

BlogTopSites