4ayesha

Daripada ABU HURAIRAH r.a, RasuluLLah SAW bersabda:
"Barangsiapa yang menyeru (manusia) kepada hidayah, maka baginya pahala sebanyak pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang mengikutnya tanpa dikurangi sedikitpun pahala mereka." Diriwayatkan oleh Muslim dalam kitab al-'Ilm (2674), Imam Malik dalam Muattha'(2674), Ahmad (9171), Abu Dawud (4609), Turmudzi (2674), ad-Darimi (513), ibnu Majah (206), ibnu Hibban (112), al-Bagahwi (109)

Followers


USAHA dakwah adalah tanggungjawab semua umat Islam dan menjadi kewajipan mereka mengambil kerja serta amanah ini dengan bersungguh-sungguh mengambil kira kadar kemampuan diri sebagai umat pertengahan yang akan menjadi saksi nanti.

Justeru, usaha dakwah perlu dilaksanakan mengikut jalan yang dilalui Rasulullah SAW sebagai panduan kerana cara itu adalah lebih baik dan berkesan.

Selain melaksanakan tanggungjawab dakwah, kita juga perlu bertanya apakah tujuan sebenar menjalankan misi dakwah dan pada masa sama berfikir tugas hakiki kita sebagai seorang Muslim. Pasti jawapannya ialah untuk mencari reda Allah.

Persoalannya adakah dengan menunaikan ibadat wajib dan sunat sudah memenuhi matlamat mencapai reda Allah, adakah mencari rezeki menanggung keluarga sudah memadai atau membantu masyarakat dengan kerja amal sudah mencukupi.

Hakikatnya, tugas seorang Muslim begitu luas dan jika tidak difahami dengan sebenar-benarnya, mereka akan tersasar daripada jalan lurus yang sepatutnya diikuti.

Jika manusia itu dijadikan untuk bergiat cergas dalam sektor pertanian, pastinya mereka dilahirkan di kawasan yang memiliki tanah subur, begitu juga jika mereka dilahirkan untuk menjadi peniaga berjaya, pasti tempatnya di kalangan usahawan terkemuka.

Sesungguhnya Allah tidak menciptakan manusia untuk kepentingan tertentu sebaliknya mereka perlu memenuhi semua aspek kehidupan secara menyeluruh kerana kehidupan di dunia bukan untuk mendapatkan keperluan sendiri tetapi demi kemaslahatan semua.

Buku Apakah Tugas Hakiki Saya Sebagai Seorang Muslim cuba memberi kefahaman kepada pembaca tugas yang terpikul di bahu manusia yang beriman kepada Allah, baik untuk dirinya sendiri serta masyarakat di sekeliling yang turut mempunyai hak ke atas mereka.

Tumpuan buku ini dikhususkan kepada peranan manusia sebagai pendakwah yang bukan saja bertanggungjawab membawa diri mencari reda Allah tetapi pada masa sama menarik ahli masyarakat yang lain untuk bersama mendapat keredaan Allah.

Jalan terbaik ditekankan ialah mencontohi perjuangan dakwah Rasulullah SAW yang menunjukkan teladan praktikal mengenai maksud sebenar usah dakwah yang dihiasi pengorbanan tidak berbelah bagi membabitkan diri, harta serta nyawa.

Dakwah Rasulullah SAW yang mencakupi pelbagai bangsa, latar belakang dan masa berupaya menyedarkan umat Islam hari ini betapa besarnya tanggungjawab sebagai seorang Muslim jika mereka tahu apakah fungsi kejadian mereka di dunia ini.

Contohnya, jika angkatan tentera negara tidak faham akan tugas dan tidak berfungsi seperti kehendak tugas mereka, apa akan terjadi kepada negara. Jika polis tidak melaksanakan tanggungjawab, apa akan terjadi kepada masyarakat?

Setiap hamba Allah mempunyai peranan masing-masing dalam masyarakat. Kewajipan tugas harian bukan halangan untuk melaksanakan misi dakwah supaya agama Allah tersebar dan kukuh di muka bumi.

Begitu juga dengan seorang Muslim tidak pasti akan tugas hakiki dan tidak menjalankan tugas dengan betul, huru hara lebih dahsyat akan berlaku. Oleh itu, penting bagi kita mengetahui tugas hakiki seorang Muslim.

src : http://aferiza.wordpress.com/2007/08/08/muslim-tak-boleh-elak-tanggungjawab-berdakwah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contributors

 **Note:

For those who wants to use or spread contents in this blog, please proceed without my permission. Shukran Jazilan.

Blog Archive

geocounter

Doa Qunut Nazilah

“Ya Allah, sesungguhnya kami bermohon pertolongan Mu, kami meminta ampun kepada Mu, kami memohon petunjuk dari Mu, kami beriman kepada Mu, kami berserah kepada Mu dan kami memuji Mu dengan segala kebaikan, kami mensyukuri dan tidak mengkufuri Mu, kami melepaskan diri daripada sesiapa yang durhaka kepada Mu.

Ya Allah, Engkau yang kami sembah dan kepada Engkau kami bersalat dan sujud, dan kepada Engkau jualah kami datang bergegas, kami mengharap rahmat Mu dan kami takut akan azab Mu kerana azab Mu yang sebenar akan menyusul mereka yang kufur Ya Allah, Muliakanlah Islam dan masyarakat Islam. Hentikanlah segala macam kezaliman dan permusuhan, Bantulah saudara-saudara kami di mana sahaja mereka berada. Angkatlah dari mereka kesusahan, bala, peperangan dan permusuhan.

Ya Allah, selamatkanlah kami dari segala keburukan dan janganlah Engkau jadikan kami tempat turunnya bencana, hindarkanlah kami dari segala bala kerana tidak sesiapa yang dapat menghindarkannya melainkan Engkau, ya Allah.”

BlogTopSites