4ayesha

Daripada ABU HURAIRAH r.a, RasuluLLah SAW bersabda:
"Barangsiapa yang menyeru (manusia) kepada hidayah, maka baginya pahala sebanyak pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang mengikutnya tanpa dikurangi sedikitpun pahala mereka." Diriwayatkan oleh Muslim dalam kitab al-'Ilm (2674), Imam Malik dalam Muattha'(2674), Ahmad (9171), Abu Dawud (4609), Turmudzi (2674), ad-Darimi (513), ibnu Majah (206), ibnu Hibban (112), al-Bagahwi (109)

Followers


SOALAN:
SAYA tahu bahawa memejam mata semasa solat adalah makruh. Tetapi kalau tidak berbuat demikian saya tidak dapat khusyuk dan bacaan saya sering terganggu. Bagaimana mengatasi masalah ini?

JAWAPAN:
Disunatkan bagi orang yang solat melihat tempat sujudnya. Ini kerana perbuatan melihat ke tempat sujud dalam solat akan menyebabkan khusyuk dan itulah yang diharapkan. Pendapat ini merupakan pandangan mazhab al-Syafieyyah.

Dalam sepotong hadis yang diriwayatkan daripada Ibnu Abbas ra yang bermaksud: “Adalah Rasulullah s.a.w apabila memulakan solat baginda tidak akan melihat melainkan ke tempat sujud baginda.” (riwayat Ahmad dan al-Nasaie).

Diriwayatkan daripada Abdullah bin al-Zubair yang bermaksud: “Adalah Rasulullah s.a.w akan melihat ibu jari baginda ketika bertasyahud.” (riwayat Abu Daud).

Adalah makruh menutup mata ketika solat. Ini kerana perbuatan menutup boleh menyebabkan seseorang itu hilang khusyuknya.

Apabila seseorang itu menutup mata dalam solat, potensi hilang khusyuknya cukup tinggi. Bilamana orang yang solat itu menutup mata, apa yang dapat dilihatnya? Tidak lain tidak bukan ialah kegelapan. Persoalan seterusnya bolehkah dia khusyuk?

Mata ada hubungkaitnya dengan hati. Bila mata ditutup, hati akan hilang bicara dan hilang tumpuannya. Apabila mata ditutup mungkin ada yang bertambah kusut pemikirannya.

Manusia normal yang dikurniakan Allah baginya penglihatan untuk melihat dan menyerap maklumat kemudian diproses menjadi maklumat yang dihantar kepada minda untuk melihat rasionalnya.

Khusyuk tempatnya di hati, yang perlu saudara kawal ialah hati, bukan dengan menutup mata. Saudara kena yakin solat yang ditunaikan dengan tidak menutup mata adalah solat yang sempurna.

Adakah solat yang ada cacatnya dikira solat yang berkualiti. Manakala kualiti solat itu daripada orang yang tunaikan solat. Khusyuk yang sebenarnya akan diperoleh apabila solat dilaksanakan dengan tidak menutup mata.

Selepas mendapat soalan ini, untuk mengetahui kesannya, saya cuba solat dengan menutup mata. Subhanallah! seolah-olah saya hilang seketika dalam solat.

Saudara perlu berusaha supaya khusyuk solat saudara dengan tidak menutup mata.

src : http://intim.wordpress.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contributors

 **Note:

For those who wants to use or spread contents in this blog, please proceed without my permission. Shukran Jazilan.

Blog Archive

geocounter

Doa Qunut Nazilah

“Ya Allah, sesungguhnya kami bermohon pertolongan Mu, kami meminta ampun kepada Mu, kami memohon petunjuk dari Mu, kami beriman kepada Mu, kami berserah kepada Mu dan kami memuji Mu dengan segala kebaikan, kami mensyukuri dan tidak mengkufuri Mu, kami melepaskan diri daripada sesiapa yang durhaka kepada Mu.

Ya Allah, Engkau yang kami sembah dan kepada Engkau kami bersalat dan sujud, dan kepada Engkau jualah kami datang bergegas, kami mengharap rahmat Mu dan kami takut akan azab Mu kerana azab Mu yang sebenar akan menyusul mereka yang kufur Ya Allah, Muliakanlah Islam dan masyarakat Islam. Hentikanlah segala macam kezaliman dan permusuhan, Bantulah saudara-saudara kami di mana sahaja mereka berada. Angkatlah dari mereka kesusahan, bala, peperangan dan permusuhan.

Ya Allah, selamatkanlah kami dari segala keburukan dan janganlah Engkau jadikan kami tempat turunnya bencana, hindarkanlah kami dari segala bala kerana tidak sesiapa yang dapat menghindarkannya melainkan Engkau, ya Allah.”

BlogTopSites