4ayesha

Daripada ABU HURAIRAH r.a, RasuluLLah SAW bersabda:
"Barangsiapa yang menyeru (manusia) kepada hidayah, maka baginya pahala sebanyak pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang mengikutnya tanpa dikurangi sedikitpun pahala mereka." Diriwayatkan oleh Muslim dalam kitab al-'Ilm (2674), Imam Malik dalam Muattha'(2674), Ahmad (9171), Abu Dawud (4609), Turmudzi (2674), ad-Darimi (513), ibnu Majah (206), ibnu Hibban (112), al-Bagahwi (109)

Followers


Iblis takbur kerana ia telah dijadikan daripada api,dan ia menganggap dirinya lebih mulia daripada Adam yang dijadikan daripada tanah.Dan merasakan dirinya tidak layak merendah diri tunduk kepada Adam.Demikianlah sifat takbur membinasakan diri siapa yang bersifat dengannya.

Sifat takbur,sombong,ujub dan sebagainya dapat diketahui melalaui tanda-tanda pada diri manusia.Di antara tanda-tanda ialah:

1. Merasa bangga melihat dirinya lebih maju berbanding orang lain.
2. Suka menonjolkan diri pada semua tempat dan keadaan.
3. Minta dikedepankan di majlis-majlis keramaian.
4. Bergaya angkuh ketika berjalan.
5. Membantah teguran orang lain walaupun ternyata bersalah.
6. Tidak menghiraukan sebarang bentuk teguran atau saranan.
7. Menindas orang yang miskin dan lemah.
8. Sering menganggap dirinya benar.
9. Suka memuji diri sendiri.
10. Bermegah diri dengan keturunannya yang mulia.
11. Menghina mereka yang lebih rendah darinya.

Syeikh Abu Madyan di dalam Hikamnya menyebut;

"Tidak memberi faedah membanyakkan amal ibadah sedang di dalam hati terselit takbur dan tidak memberi mudharat kurang beribadah(sunat) dalam merendahkan diri(tawadhu')"...

src : http://farzu86.blog.xfresh.com/38808

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contributors

 **Note:

For those who wants to use or spread contents in this blog, please proceed without my permission. Shukran Jazilan.

Blog Archive

geocounter

Doa Qunut Nazilah

“Ya Allah, sesungguhnya kami bermohon pertolongan Mu, kami meminta ampun kepada Mu, kami memohon petunjuk dari Mu, kami beriman kepada Mu, kami berserah kepada Mu dan kami memuji Mu dengan segala kebaikan, kami mensyukuri dan tidak mengkufuri Mu, kami melepaskan diri daripada sesiapa yang durhaka kepada Mu.

Ya Allah, Engkau yang kami sembah dan kepada Engkau kami bersalat dan sujud, dan kepada Engkau jualah kami datang bergegas, kami mengharap rahmat Mu dan kami takut akan azab Mu kerana azab Mu yang sebenar akan menyusul mereka yang kufur Ya Allah, Muliakanlah Islam dan masyarakat Islam. Hentikanlah segala macam kezaliman dan permusuhan, Bantulah saudara-saudara kami di mana sahaja mereka berada. Angkatlah dari mereka kesusahan, bala, peperangan dan permusuhan.

Ya Allah, selamatkanlah kami dari segala keburukan dan janganlah Engkau jadikan kami tempat turunnya bencana, hindarkanlah kami dari segala bala kerana tidak sesiapa yang dapat menghindarkannya melainkan Engkau, ya Allah.”

BlogTopSites