4ayesha

Daripada ABU HURAIRAH r.a, RasuluLLah SAW bersabda:
"Barangsiapa yang menyeru (manusia) kepada hidayah, maka baginya pahala sebanyak pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang mengikutnya tanpa dikurangi sedikitpun pahala mereka." Diriwayatkan oleh Muslim dalam kitab al-'Ilm (2674), Imam Malik dalam Muattha'(2674), Ahmad (9171), Abu Dawud (4609), Turmudzi (2674), ad-Darimi (513), ibnu Majah (206), ibnu Hibban (112), al-Bagahwi (109)

Followers


Di jelaskan dengan sebuah hadith yang diriwayatkan oleh Tirmidzi,Ahmad,Abu Daud, dan An-Nasai’. Imam Tirmidzi mengelaskannya sebagai Sahih.
“Aku melihat Rasulullah saw bersolat sedangkan dadanya bergetar-getar seperti air mendidih kesan dari esakan tangisan.”

Menangis boleh tetapi tidak bersuara keras kerana tangisan. Kerana dikhuatiri ia boleh memasuki wilayah bercakap-cakap secara tidak sengaja.

Dalilnya:
Muslim pula meriwayatkan daripada Muawiyah bin Hakim al-Sulami r.a., bahawa Rasulullah s.a.w. menegurnya kerana mendoakan kebaikan kepada oran g yang bersin ketika dalam solat. Sabda Baginda:
"Solat ini tidak boleh dimasuki oleh apa-apa daripada percakapan manusia. Ia hanyalah tasbih dan takbir dan bacaan al-Quran."
(Riwayat Muslim dalam Sahih Muslim pada bab Masjid dan tempat-tempat solat: Haram bercakap dalam solat dan pembatalan apa yang mengharuskannya.)

Huraian: Imam al-Nawawi menjelaskan bahawa hadis ini adalah dalil yang mengharamkan bercakap-cakap di dalam solat sama ada secara sengaja atau untuk keperluan. Sekiranya orang yang sedang bersolat perlu menegur bacaan imam atau perlakuan imam yang bersalahan dengan tertib solat, hendaklah dia bertasbih jika lelaki dan menepuk tangan jika perempuan. Boleh juga dia memberikan isyarat untuk menjawab salam atau menunjukkan sesuatu. Ini adalah pendapat yang dipegang oleh jumhur.

WaAllahualam

src : www.iluvislam.com (forum)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contributors

 **Note:

For those who wants to use or spread contents in this blog, please proceed without my permission. Shukran Jazilan.

Blog Archive

geocounter

Doa Qunut Nazilah

“Ya Allah, sesungguhnya kami bermohon pertolongan Mu, kami meminta ampun kepada Mu, kami memohon petunjuk dari Mu, kami beriman kepada Mu, kami berserah kepada Mu dan kami memuji Mu dengan segala kebaikan, kami mensyukuri dan tidak mengkufuri Mu, kami melepaskan diri daripada sesiapa yang durhaka kepada Mu.

Ya Allah, Engkau yang kami sembah dan kepada Engkau kami bersalat dan sujud, dan kepada Engkau jualah kami datang bergegas, kami mengharap rahmat Mu dan kami takut akan azab Mu kerana azab Mu yang sebenar akan menyusul mereka yang kufur Ya Allah, Muliakanlah Islam dan masyarakat Islam. Hentikanlah segala macam kezaliman dan permusuhan, Bantulah saudara-saudara kami di mana sahaja mereka berada. Angkatlah dari mereka kesusahan, bala, peperangan dan permusuhan.

Ya Allah, selamatkanlah kami dari segala keburukan dan janganlah Engkau jadikan kami tempat turunnya bencana, hindarkanlah kami dari segala bala kerana tidak sesiapa yang dapat menghindarkannya melainkan Engkau, ya Allah.”

BlogTopSites