4ayesha

Daripada ABU HURAIRAH r.a, RasuluLLah SAW bersabda:
"Barangsiapa yang menyeru (manusia) kepada hidayah, maka baginya pahala sebanyak pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang mengikutnya tanpa dikurangi sedikitpun pahala mereka." Diriwayatkan oleh Muslim dalam kitab al-'Ilm (2674), Imam Malik dalam Muattha'(2674), Ahmad (9171), Abu Dawud (4609), Turmudzi (2674), ad-Darimi (513), ibnu Majah (206), ibnu Hibban (112), al-Bagahwi (109)

Followers

Tajuk: Syaitan Musuh Kita
Penulis: Badrulhisham Shaari dan Zakaria Sungib
Tebal: 110 halaman
Harga: RM21.90
Penerbit: Galeri Ilmu Sdn Bhd
Cetakan Pertama: April 2008

KEWUJUDANNYA dikatakan dua ribu tahun sebelum Allah mencipta manusia. Satu ketika diberikan kedudukan, tetapi apabila diciptakan Nabi Adam a.s, ia menjadi makhluk yang bongkak dan derhaka, lalu disisihkan dari sisi Allah.

Itulah iblis, kerana dengki dan jahatnya, tidak sudah-sudah mahu menyesatkan umat manusia. Ada saja tipu dayanya terhadap manusia, supaya sama-sama dimurkai Tuhan.

Buku ini memaparkan fakta dan riwayat hidup makhluk terlaknat itu yang diberi 'lesen besar' untuk menyesatkan manusia sejak zaman Nabi Adam a.s hingga hari kiamat.

Menariknya, buku ini bukan saja memaparkan gaya penyampaian yang begitu santai dan ringkas, malah keseluruhan buku dihiasi ilustrasi memikat dan gambar foto yang relevan.

Penampilannya dalam warna-warni, dengan jenis kertas yang berkualiti. Inilah satu-satunya buku yang membongkarkan rahsia kehidupan syaitan, dipersembahkan dengan lakaran karikatur dan ilustrasi menarik, namun ia berdasarkan imaginasi pelukis semata-mata.

Melihat pada senarai bahan rujukannya, buku ini mengandungi fakta, maklumat dan tip daripada sumber yang autentik.

Ini bermakna, fakta yang dimuatkan adalah ilmiah dan boleh dipertanggungjawabkan. Satu sumber rujukannya ialah tulisan Datuk Dr Amran Kasimin, seorang penulis cukup dikenali dengan penulisan berkaitan alam jin dan syaitan.

Malah, Dr Amran menulis kata pengantar untuk buku ini, turut menyemak dan memperbetulkan isi kandungannya.

Melalui buku ini, kisah iblis dan syaitan dibongkar, membolehkan pembaca mengetahui persoalan berkaitan makhluk terkutuk itu.

Pembaca dapat mengetahui perbezaan antara iblis dan syaitan, kaitan syaitan dan jin, asal usulnya, kegemaran syaitan, sekutu iblis dan perilaku syaitan, baik tidur, makan minum, kegemaran dan modus operandi mereka.

Buku ini bukan saja mengajak pembaca membongkar kehidupan syaitan dan iblis, malah memberikan kekuatan motivasi untuk menentang kedurjanaan makhluk terbabit, sekali gus tidak mengikut telunjuk mereka melalui kisah yang dimuatkan.

Misalnya, dalam kisah kegagalan syaitan memperdayakan Syeikh Abdul Kadir Jailani, dengan suara penyamaran sebagai Tuhan dan pujian terhadap keilmuan tokoh terbabit.

Kisah seperti itu sudah pasti memberikan kekuatan semangat, keyakinan diri dan panduan berguna kepada pembaca untuk menghindari diri daripada terperangkap dengan tipu daya makhluk dilaknat Tuhan.

src : http://www.hmetro.com.my/ (adDin)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contributors

 **Note:

For those who wants to use or spread contents in this blog, please proceed without my permission. Shukran Jazilan.

Blog Archive

geocounter

Doa Qunut Nazilah

“Ya Allah, sesungguhnya kami bermohon pertolongan Mu, kami meminta ampun kepada Mu, kami memohon petunjuk dari Mu, kami beriman kepada Mu, kami berserah kepada Mu dan kami memuji Mu dengan segala kebaikan, kami mensyukuri dan tidak mengkufuri Mu, kami melepaskan diri daripada sesiapa yang durhaka kepada Mu.

Ya Allah, Engkau yang kami sembah dan kepada Engkau kami bersalat dan sujud, dan kepada Engkau jualah kami datang bergegas, kami mengharap rahmat Mu dan kami takut akan azab Mu kerana azab Mu yang sebenar akan menyusul mereka yang kufur Ya Allah, Muliakanlah Islam dan masyarakat Islam. Hentikanlah segala macam kezaliman dan permusuhan, Bantulah saudara-saudara kami di mana sahaja mereka berada. Angkatlah dari mereka kesusahan, bala, peperangan dan permusuhan.

Ya Allah, selamatkanlah kami dari segala keburukan dan janganlah Engkau jadikan kami tempat turunnya bencana, hindarkanlah kami dari segala bala kerana tidak sesiapa yang dapat menghindarkannya melainkan Engkau, ya Allah.”

BlogTopSites