4ayesha

Daripada ABU HURAIRAH r.a, RasuluLLah SAW bersabda:
"Barangsiapa yang menyeru (manusia) kepada hidayah, maka baginya pahala sebanyak pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang mengikutnya tanpa dikurangi sedikitpun pahala mereka." Diriwayatkan oleh Muslim dalam kitab al-'Ilm (2674), Imam Malik dalam Muattha'(2674), Ahmad (9171), Abu Dawud (4609), Turmudzi (2674), ad-Darimi (513), ibnu Majah (206), ibnu Hibban (112), al-Bagahwi (109)

FollowersRasulullah s.a.w bersabda:

Siapa yang mendengar azan dan membaca doa (yang bermaksud….“Wahai Allah, dengan berkat seruan yang sempurna ini dan dengan berkat sembahyang yang didirikan, kurniakanlah kepada penghulu kami Nabi Muhammad wasilah dan kelebihan dan bangkitkanlah Baginda di Maqam Mahmud“, dia akan mendapat syafaatku di hari kiamat. (Riwayat dari Jabir Bin Abullah.)

Azan ialah sunnah Nabi s.a.w. Mulanya semua sembahyang di rumah masing-masing. Nabi buntu berfikir cara untuk memanggil para sahabat sembahyang berjemaah. Kemudian seorang sahabat bermimpi berjumpa seorang berjubah hijau (malaikat) mengajarnya kalimah azan. Sayyidina Umar r.a. juga mimpi yang sama sebelum itu. Lalu nabi s.a.w menyuruh diajarkan kalimah azan kepada Sayyidina Bilal r.a.

Azan bukanlah syariat, tetapi sunnah Nabi. Sembahyang tetap sah walaupun tanpa azan. (Bukan seperti yang diterjemahkan dalam televisyen “tuhan yang mensyariatkan seruan azan)

kurniakanlah kepada penghulu kami Nabi Muhammad wasilah dan kelebihan dan bangkitkanlah Baginda di maqam mahmud“

Maqam Mahmud ialah nama satu tempat yang paling istimewa di syurga, seorang sahaja yang boleh memilikinya iaitu Nabi s.a.w. Ia bukannya “tempat terpuji” seperti yang biasa di terjemahkan di dalam televisyen. Semua tempat dalam syurga adalah tempat yang terpuji.

Ada seorang wali mengatakan angka yang dikehendaki untuk Nabi s.a.w dapat tempat itu (Maqam Mahmud) telah cukup (melalui kasyafnya). Walaupun begitu masih sunnah untuk mengamalkan doa tersebut.Nabi s.a.w sebenarnya tidak perlu kepada doa kita. Inilah akhlak Baginda yang mulia iaitu tawaduk dan merendah diri.

Siapa yang berdoa dengan doa di atas, Nabi akan memberinya syafaat (recommendation) untuk masuk syurga.

src : http://smzblog.wordpress.com

Wallahualam bi shawab...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contributors

 **Note:

For those who wants to use or spread contents in this blog, please proceed without my permission. Shukran Jazilan.

Blog Archive

geocounter

Doa Qunut Nazilah

“Ya Allah, sesungguhnya kami bermohon pertolongan Mu, kami meminta ampun kepada Mu, kami memohon petunjuk dari Mu, kami beriman kepada Mu, kami berserah kepada Mu dan kami memuji Mu dengan segala kebaikan, kami mensyukuri dan tidak mengkufuri Mu, kami melepaskan diri daripada sesiapa yang durhaka kepada Mu.

Ya Allah, Engkau yang kami sembah dan kepada Engkau kami bersalat dan sujud, dan kepada Engkau jualah kami datang bergegas, kami mengharap rahmat Mu dan kami takut akan azab Mu kerana azab Mu yang sebenar akan menyusul mereka yang kufur Ya Allah, Muliakanlah Islam dan masyarakat Islam. Hentikanlah segala macam kezaliman dan permusuhan, Bantulah saudara-saudara kami di mana sahaja mereka berada. Angkatlah dari mereka kesusahan, bala, peperangan dan permusuhan.

Ya Allah, selamatkanlah kami dari segala keburukan dan janganlah Engkau jadikan kami tempat turunnya bencana, hindarkanlah kami dari segala bala kerana tidak sesiapa yang dapat menghindarkannya melainkan Engkau, ya Allah.”

BlogTopSites