4ayesha

Daripada ABU HURAIRAH r.a, RasuluLLah SAW bersabda:
"Barangsiapa yang menyeru (manusia) kepada hidayah, maka baginya pahala sebanyak pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang mengikutnya tanpa dikurangi sedikitpun pahala mereka." Diriwayatkan oleh Muslim dalam kitab al-'Ilm (2674), Imam Malik dalam Muattha'(2674), Ahmad (9171), Abu Dawud (4609), Turmudzi (2674), ad-Darimi (513), ibnu Majah (206), ibnu Hibban (112), al-Bagahwi (109)

Followers


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Abu Bakar adalah salah seorang daripada empat sahabat Nabi Muhammad yg paling akrab. Pada suatu hari, beliau jatuh sakit dan merasakan saat kematiannya hampir tiba. Aisyah, anak perempuannya sentiasa menemaninya dan menjaganya.

"Ayah, biar saya panggilkan tabib, ya?" tanya Aisyah kebimbangan.

Abu Bakar senyum sahaja mendengar kata2 anak kesayangannya itu. "Tidak payahlah, ayah sudah berjumpa doktor," jawab Abu Bakar.

"Apa katanya, ayah?" tanya Aisyah.

Abu Bakar menjawab, "Kata doktor itu: 'Aku akn lakukan apa sahaja yg aku inginkan.'"

Aisyah mengangguk tanda mengerti 'doktor' yg dimaksudkan oleh ayahnya itu adalah tuhan. Aisyah juga mengerti ayahnya pasti akan pergi buat selamanya. Aisyah berasa begitu sedih.

"Ayah, dengan kain apa harus saya balut tubuh ayah nanti?" tanya Aisyah tersekat2 menahan sebak..

Abu Bakar merenung lemah kearah anaknya dengan matanya berkaca berlinang air mata. "Aisyah, tutuplah badanku dengan bajuku ini yg selalu aku pakai semasa aku bersolat bersama Rasulullah."

"Tetapi baju itu sudah buruk, ayah. Biarlah saya belikan yg baru."

Abu Bakar menggeleng2kan kepalanya tanda tidak setuju. "Jangan, Aisyah. Baju yg baru lebih layak bagi org yg hidup daripada dipakai oleh org yg mati."

Begitulah pesan Abu Bakar kepada anaknya itu, Aisyah. Beliau lebih menyukai baju buruknya itu daripada dibelikan yg baru, sebab baju itu pernah sentiasa dipakai semasa hidupnya bersama Nabi Muhammad. "Akhirnya, Abu Bakar menghambuskan nafasnya yg terakhir. Beliau meninggal dunia pada umur 63 tahun.

src : http://www.back2islam-ridzuan.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contributors

 **Note:

For those who wants to use or spread contents in this blog, please proceed without my permission. Shukran Jazilan.

geocounter

Doa Qunut Nazilah

“Ya Allah, sesungguhnya kami bermohon pertolongan Mu, kami meminta ampun kepada Mu, kami memohon petunjuk dari Mu, kami beriman kepada Mu, kami berserah kepada Mu dan kami memuji Mu dengan segala kebaikan, kami mensyukuri dan tidak mengkufuri Mu, kami melepaskan diri daripada sesiapa yang durhaka kepada Mu.

Ya Allah, Engkau yang kami sembah dan kepada Engkau kami bersalat dan sujud, dan kepada Engkau jualah kami datang bergegas, kami mengharap rahmat Mu dan kami takut akan azab Mu kerana azab Mu yang sebenar akan menyusul mereka yang kufur Ya Allah, Muliakanlah Islam dan masyarakat Islam. Hentikanlah segala macam kezaliman dan permusuhan, Bantulah saudara-saudara kami di mana sahaja mereka berada. Angkatlah dari mereka kesusahan, bala, peperangan dan permusuhan.

Ya Allah, selamatkanlah kami dari segala keburukan dan janganlah Engkau jadikan kami tempat turunnya bencana, hindarkanlah kami dari segala bala kerana tidak sesiapa yang dapat menghindarkannya melainkan Engkau, ya Allah.”

BlogTopSites