4ayesha

Daripada ABU HURAIRAH r.a, RasuluLLah SAW bersabda:
"Barangsiapa yang menyeru (manusia) kepada hidayah, maka baginya pahala sebanyak pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang mengikutnya tanpa dikurangi sedikitpun pahala mereka." Diriwayatkan oleh Muslim dalam kitab al-'Ilm (2674), Imam Malik dalam Muattha'(2674), Ahmad (9171), Abu Dawud (4609), Turmudzi (2674), ad-Darimi (513), ibnu Majah (206), ibnu Hibban (112), al-Bagahwi (109)

Followers


ALI bin Abi Talib berkata:
“Sewaktu Rasulullah saw duduk bersama sahabat Muhajirin dan Ansar, dengan tiba-tiba datanglah satu rombongan orang Yahudi lalu berkata: Ya Muhammad, kami hendak bertanya kepada kamu kalimat yang diberikan Allah kepada Nabi Musa yang tidak diberikan kecuali kepada Nabi utusan Allah atau malaikat muqarrab (terhampir).”

Lalu Rasulullah bersabda:
“Silakan bertanya.”

Berkata orang Yahudi itu:
“Sila terangkan kepada kami mengenai lima waktu yang diwajibkan oleh Allah ke atas umatmu.”

Sabda Rasulullah:
“Sembahyang Zuhur jika tergelincir matahari, maka bertasbihlah segala sesuatu kepada tuhan-Nya, Asar itu ialah saat ketika Nabi Adam memakan buah Khuldi, Maghrib itu adalah saat Allah menerima taubat Nabi Adam, maka setiap mukmin yang bersembahyang Maghrib dengan ikhlas kemudian dia berdoa meminta sesuatu pada Allah, pasti Allah memenuhi permintaannya.”

“Sembahyang Isyak itu ialah sembahyang yang dikerjakan oleh rasul sebelumku.

“Subuh adalah sebelum terbit matahari. Ini kerana apabila matahari terbit, terbitnya di antara dua tanduk syaitan dan di situ sujudnya tiap orang kafir.”

Selepas orang Yahudi mendengar penjelasan Rasulullah, maka mereka berkata:
“Memang benar apa yang kamu katakan itu Muhammad. Katakanlah kepada kami apakah pahala yang akan didapati oleh orang yang sembahyang?”

Rasulullah bersabda:
“Jagalah waktu sembahyang terutama sembahyang yang pertengahan, yakni sembahyang Zuhur kerana pada saat itu dinyalakan api neraka jahanam dan orang mukmin yang mengerjakan sembahyang pada ketika itu akan diharamkan ke atasnya wap api neraka Jahanam pada hari Kiamat.

“Jagalah waktu sembahyang Asar kerana ia adalah saat di mana Nabi Adam memakan buah Khuldi dan orang mukmin yang mengerjakan sembahyang Asar akan diampunkan dosanya seperti bayi yang baru lahir.


“Juga, jagalah waktu sembahyang Maghrib kerana itu adalah saat di mana taubat Nabi Adam diterima dan seorang mukmin yang ikhlas mengerjakan sembahyang Maghrib kemudian meminta sesuatu daripada Allah, maka Allah akan perkenankan permintaannya.

“Dan sembahyang Isyak itu attammah. Katakan kubur itu adalah sangat gelap dan begitu juga pada hari Kiamat, maka seorang mukmin yang berjalan dalam malam yang gelap untuk pergi menunaikan sembahyang Isyak berjemaah, maka Allah haramkan daripadanya terkena api neraka dan diberinya cahaya untuk menyeberangi titian sirath (siratulmustakim).”

Rasulullah seterusnya bersabda:
“Sembahyang Subuh pula, bagi seorang mukmin yang mengerjakan sembahyang Subuh selama 40 hari secara berjemaah, diberi oleh Allah dua jenis kebebasan, iaitu dibebaskan daripada api neraka dan nifaq (sifat munafik).”

src : http://insyirahsafia.multiply.com/journal/item/11

2 comments:

alhamdulillah...
info fadhilat solat baru yg blum pernah saya ketahui..terima kasih

alhamdulillah
info kelebihan solat yg belum pernah saya temui..terima kasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contributors

 **Note:

For those who wants to use or spread contents in this blog, please proceed without my permission. Shukran Jazilan.

Blog Archive

geocounter

Doa Qunut Nazilah

“Ya Allah, sesungguhnya kami bermohon pertolongan Mu, kami meminta ampun kepada Mu, kami memohon petunjuk dari Mu, kami beriman kepada Mu, kami berserah kepada Mu dan kami memuji Mu dengan segala kebaikan, kami mensyukuri dan tidak mengkufuri Mu, kami melepaskan diri daripada sesiapa yang durhaka kepada Mu.

Ya Allah, Engkau yang kami sembah dan kepada Engkau kami bersalat dan sujud, dan kepada Engkau jualah kami datang bergegas, kami mengharap rahmat Mu dan kami takut akan azab Mu kerana azab Mu yang sebenar akan menyusul mereka yang kufur Ya Allah, Muliakanlah Islam dan masyarakat Islam. Hentikanlah segala macam kezaliman dan permusuhan, Bantulah saudara-saudara kami di mana sahaja mereka berada. Angkatlah dari mereka kesusahan, bala, peperangan dan permusuhan.

Ya Allah, selamatkanlah kami dari segala keburukan dan janganlah Engkau jadikan kami tempat turunnya bencana, hindarkanlah kami dari segala bala kerana tidak sesiapa yang dapat menghindarkannya melainkan Engkau, ya Allah.”

BlogTopSites