4ayesha

Daripada ABU HURAIRAH r.a, RasuluLLah SAW bersabda:
"Barangsiapa yang menyeru (manusia) kepada hidayah, maka baginya pahala sebanyak pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang mengikutnya tanpa dikurangi sedikitpun pahala mereka." Diriwayatkan oleh Muslim dalam kitab al-'Ilm (2674), Imam Malik dalam Muattha'(2674), Ahmad (9171), Abu Dawud (4609), Turmudzi (2674), ad-Darimi (513), ibnu Majah (206), ibnu Hibban (112), al-Bagahwi (109)

Followers


Jawapannya, tidak.

Kita TIDAK boleh benci Yahudi kerana dia bangsa Yahudi.
Kita PERLU ingt, ada Yahudi yg beragama Islam.
Kita TIDAK boleh benci Yahudi kerana dia beragama Yahudi.
Kita PERLU ingat, nabi SAW sendiri pernah bekerjasama dgn Yahudi.

TETAPI, kita membenci/berkeras/menentang org2 Yahudi yg melakukan kejahatan, kezaliman, etc... terhadap org2 Islam mahupun bkn Islam.

Itu sbb dlm al-Quran, apabila disebut kan perkataan Yahudi, perkataan yg digunakan adalah 'al-Yahuud'.

al-Yahuud berbeza dgn Yahuud.

al-Yahuud bermaksud 'the Jews'. Ini bermakna ia merujuk kpd yahudi2 tertentu, merujuk kpd konteks ayat. Biasanya ia merujuk kpd mereka yg melakukan penentangan keras thdp org2 Islam.

"Sesungguhnya kamu dapati orang-orang yang paling keras permusuhannya terhadap orang-orang yang beriman ialah orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik." (al-Maidah 5:82)

Yahuud pula bersifat lebih umum, dgn kata lain, ia bermaksud semua/mana2 yahudi.

Mungkin dlm masa skrg, Yahudi yg kita tentang adalah golongan zionis; yg melakukan pencerobohan, perompakan dan penindasan terhadap bumi Palestin.

Ramai juga rahib2 Yahudi dan orang-orang Yahudi lain yg menentang pencerobohan tersebut. Kita tidak bermusuh dgn golongan ini.

WaLLahu a'alam.

src : reply email from JAKIM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contributors

 **Note:

For those who wants to use or spread contents in this blog, please proceed without my permission. Shukran Jazilan.

Blog Archive

geocounter

Doa Qunut Nazilah

“Ya Allah, sesungguhnya kami bermohon pertolongan Mu, kami meminta ampun kepada Mu, kami memohon petunjuk dari Mu, kami beriman kepada Mu, kami berserah kepada Mu dan kami memuji Mu dengan segala kebaikan, kami mensyukuri dan tidak mengkufuri Mu, kami melepaskan diri daripada sesiapa yang durhaka kepada Mu.

Ya Allah, Engkau yang kami sembah dan kepada Engkau kami bersalat dan sujud, dan kepada Engkau jualah kami datang bergegas, kami mengharap rahmat Mu dan kami takut akan azab Mu kerana azab Mu yang sebenar akan menyusul mereka yang kufur Ya Allah, Muliakanlah Islam dan masyarakat Islam. Hentikanlah segala macam kezaliman dan permusuhan, Bantulah saudara-saudara kami di mana sahaja mereka berada. Angkatlah dari mereka kesusahan, bala, peperangan dan permusuhan.

Ya Allah, selamatkanlah kami dari segala keburukan dan janganlah Engkau jadikan kami tempat turunnya bencana, hindarkanlah kami dari segala bala kerana tidak sesiapa yang dapat menghindarkannya melainkan Engkau, ya Allah.”

BlogTopSites