4ayesha

Daripada ABU HURAIRAH r.a, RasuluLLah SAW bersabda:
"Barangsiapa yang menyeru (manusia) kepada hidayah, maka baginya pahala sebanyak pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang mengikutnya tanpa dikurangi sedikitpun pahala mereka." Diriwayatkan oleh Muslim dalam kitab al-'Ilm (2674), Imam Malik dalam Muattha'(2674), Ahmad (9171), Abu Dawud (4609), Turmudzi (2674), ad-Darimi (513), ibnu Majah (206), ibnu Hibban (112), al-Bagahwi (109)

Followers


Rasulullah Sallallahu Alaihi Wa Sallam menjawab ketika diajukan soalan mengenai bagaimanakah bermulanya alam ini dengan sabdanya yang bermaksud :
Adalah Allah Azali dan tiadalah sesuatupun selainNya (di azali), (selepas itu) Allah (menciptakan) Arasnya di atas air, dan telah dicatatkan di Lauh al-Mahfuz setiap sesuatu, kemudian (Allah) menciptakan langit-langit dan bumi”. (Riwayat al-Bukhari).

Dalam jawapan dari hadis di atas, Rasulullah menjawab dan menerangkan dahulu perkara yang lebih penting dan utama dari persoalan yang diajukan dengan menerangkan mengenai ilmu tauhid bahawa Allah wujudNya tidak ada mula iaitu Azali dan tiada yang lain Azali sepertiNya. Dalam erti kata yang lain, di Azali hanya Allah sahaja yang ada. Kemudian Allah telah menciptakan segala kejadian iaitu mengadakannya atau mewujudkannya dari tidak ada kepada ada. Allah tidak menciptakan segala alam ini sekaligus dan jika Dia kehendaki demikian Dia akan lakukan. Allah jadikan langit-langit dan bumi serta segala apa yang ada di muka bumi dalam masa enam hari. Hikmah dari perkara tersebut ialah mengajar manusia agar tidak tergopoh gapah dalam melakukan sesuatu perkara dan mesti dengan teliti dan teratur.

Awal makhluk atau kejadian adalah AIR. Rasulullah telah bersabda dalam hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Hibban:

Maksudnya: “ Sesungguhnya Allah Taala menjadikan setiap sesuatu dari air ”.

Hadis di atas bermakna sebelum Allah menjadikan cahaya dan kegelapan, bumi dan langit, Arasy dan Kursi, Lauhul Mahfuz dan sebagainya, sebelum itu Allah menciptakan air dahulu. Air, Allah jadikannya sebagai asal bagi yang lain dari segala makhluk ciptaan Allah. Dari Airlah Allah jadikan Arasy, kemudian Qalam, Lauhul Mahfuz, selepas itu segala kejadian yang lain iaitu bumi dan langit serta yang lain. Akhir kejadian dari sudut jenis ialah Nabi Adam Alaihis Salam, dari tulang rusuk kirinya dijadikan Hawa. Allah menjadikan Adam pada hari yang keenam iaitu hari Jumaat.

ARASY : Arasy ialah seperti katil yang berkaki. Ianya merupakan makhluk terbesar yang diciptakan Allah Taala dan ianya merupakan lelangit bagi Syurga. Sekarang ianya ditanggung oleh empat malaikat yang amat besar dan apabila berlakunya kiamat nanti akan ditanggung oleh lapan malaikat. Malaikat tersebut antara cuping telinganya sahaja ke bahu mengambil masa tujuh ratus tahun perjalanan dengan burung yang terbang laju. Rasulullah pernah bersabda dalam satu hadis:

Maksudnya: “Tiadalah tujuh petala langit (bandingannya) disamping Kursi melainkan seperti sebentuk cincin di dataran yang luas, dan kebesaran Arasy dibandingkan dengan Kursi seperti besarnya dataran luas tersebut dibandingkan dengan sebentuk cincin”.

Maksud hadis ini ialah langit yang kita lihat amat luas terbentang serta dipenuhi oleh cakerawala ini jika hendak dibandingkan dengan Kursi yang Allah jadikan hanyalah seperti sebentuk cincin sahaja di dataran yang luas dan besarnya Arasy dari Kursi pula begitulah juga. Ini menunjukkan kepada kita betapa besarnya keluasan Arasy yang Allah ciptakan. Jika makhluk yang sebegini besar Allah dapat ciptakan, menjaga serta mentadbirnya yang menunjukkan Allah Maha Berkuasa, Maha Gagah Perkasa lagi Maha Kaya, apatah lagi kita sebagai manusia yang amat kerdil dan lemah lebih-lebih lagi perlu taat dan patuh kepada segala syariat Allah dan jangan menderhakaiNya.

Arasy dikelilingi oleh para malaikat dan bukannya tempat bagi Allah berada atau menetap kerana Allah bukanlah berjisim yang perlukan ruang untuk berada.

src : http://salafytobat.wordpress.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contributors

 **Note:

For those who wants to use or spread contents in this blog, please proceed without my permission. Shukran Jazilan.

Blog Archive

geocounter

Doa Qunut Nazilah

“Ya Allah, sesungguhnya kami bermohon pertolongan Mu, kami meminta ampun kepada Mu, kami memohon petunjuk dari Mu, kami beriman kepada Mu, kami berserah kepada Mu dan kami memuji Mu dengan segala kebaikan, kami mensyukuri dan tidak mengkufuri Mu, kami melepaskan diri daripada sesiapa yang durhaka kepada Mu.

Ya Allah, Engkau yang kami sembah dan kepada Engkau kami bersalat dan sujud, dan kepada Engkau jualah kami datang bergegas, kami mengharap rahmat Mu dan kami takut akan azab Mu kerana azab Mu yang sebenar akan menyusul mereka yang kufur Ya Allah, Muliakanlah Islam dan masyarakat Islam. Hentikanlah segala macam kezaliman dan permusuhan, Bantulah saudara-saudara kami di mana sahaja mereka berada. Angkatlah dari mereka kesusahan, bala, peperangan dan permusuhan.

Ya Allah, selamatkanlah kami dari segala keburukan dan janganlah Engkau jadikan kami tempat turunnya bencana, hindarkanlah kami dari segala bala kerana tidak sesiapa yang dapat menghindarkannya melainkan Engkau, ya Allah.”

BlogTopSites