4ayesha

Daripada ABU HURAIRAH r.a, RasuluLLah SAW bersabda:
"Barangsiapa yang menyeru (manusia) kepada hidayah, maka baginya pahala sebanyak pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang mengikutnya tanpa dikurangi sedikitpun pahala mereka." Diriwayatkan oleh Muslim dalam kitab al-'Ilm (2674), Imam Malik dalam Muattha'(2674), Ahmad (9171), Abu Dawud (4609), Turmudzi (2674), ad-Darimi (513), ibnu Majah (206), ibnu Hibban (112), al-Bagahwi (109)

FollowersVideo bacaan surah At-Tahreem ketika solat oleh Syeikh Mishary Al-Afasy ini menunjukkan beberapa orang para makmum yang menangis ketika surah itu dibaca.
Ayat 8: Wahai org2 yg beriman!bertaubatlah kepada Allah dgn taubat yg semurni-murninya, mudah-mudahan Tuhan kamu akan menghapuskan kesalahan-kesalahanmu dan memasukkan kamu ke dalam syurga-syurga yg mengalir di bawahnya sungai-sungai,pada hari ketika Allah tdk mengecewakan Nabi dan org2 yg beriman bersama dengannya; sedang cahaya mereka memancar di hadapan dan di sebelah kanan mereka, sambil mereka berkata, "Ya Tuhan kami, sempurnakanlah untuk kami cahaya kami dan ampunilah kami; Sungguh, Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu"

Ayat 9: Wahai Nabi! Perangilah org2 kafir dan org2 mnafik dan bersikap keraslah terhadap mereka. Tempat mereka adalah neraka jahanam dan itulah seburuk-buruk tempat kembali.

Ayat 10: Allah membuat perumpamaan bagi org2 kafir,isteri Nuh dan Luth. Keduanya berada di bwh pengawasan 2 org hamba yg saleh di antara hamba-hamba Kami; lalu kedua isteri itu berkhianat kpd kedua suaminya, ttp kedua suaminya itu tdk membntu mereka sedikit pun dari siksa Allah;dan dikatakan (kpd 2 isteri itu), "Masuklah kamu berdua ke neraka bersama org2 yg masuk (neraka)."

Ayat 11: Dan Allah membuat perumpamaan bagi org2 yg beriman, isteri Firaun,ketika dia berkata,"Ya Tuhanku,bangunkanlah untukku sebuah rumah disisiMu dlm syurga dan selamatkanlah aku dari Firaun dan perbuatannya,dan selamatkanlah aku dari kaum yg zalim".

Ayat 12: danMaryam putri Imran yg memelihara kehormatannya, maka Kami tiupkan ke dalam rahimnya sebagian dari roh (Ciptaan) Kami; dan dia membenarkan kalimat-kalimat Tuhannya dan kitab-kitabNya; dan dia termasuk org2 yg taat.

"Kalam terindah yang turun dari Allah yang Esa, Disampaikan oleh malaikat yang paling utama iaitu Jibril, Dalam bahasa terindah dan terunik iaitu Bahasa Arab, Kepada penyampai risalah terulung iaitu Muhammad SAW, Untuk ummat terbaik yang diciptakan iaitu siapa??Kita lah tu..."

Buat pedoman semua termasuk diri sendiri..insyaAllah...

Sedikit doa yang boleh diamalkan

"Ya Tuhanku, jadikanlah dalam hatiku suatu cahaya, dalam pandanganku suatu cahaya, dalam pendengaranku suatu cahaya, dari arah kananku suatu cahaya, dari arah kiriku suatu cahaya, di atasku suatu cahaya, dibawah ku suatu cahaya, dibelakangku suatu cahaya dan limpahkanlah kepadaku dengan cahaya..amin ya rabbal a'lamin"

src : http://nurulfarienaasli87.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contributors

 **Note:

For those who wants to use or spread contents in this blog, please proceed without my permission. Shukran Jazilan.

Blog Archive

geocounter

Doa Qunut Nazilah

“Ya Allah, sesungguhnya kami bermohon pertolongan Mu, kami meminta ampun kepada Mu, kami memohon petunjuk dari Mu, kami beriman kepada Mu, kami berserah kepada Mu dan kami memuji Mu dengan segala kebaikan, kami mensyukuri dan tidak mengkufuri Mu, kami melepaskan diri daripada sesiapa yang durhaka kepada Mu.

Ya Allah, Engkau yang kami sembah dan kepada Engkau kami bersalat dan sujud, dan kepada Engkau jualah kami datang bergegas, kami mengharap rahmat Mu dan kami takut akan azab Mu kerana azab Mu yang sebenar akan menyusul mereka yang kufur Ya Allah, Muliakanlah Islam dan masyarakat Islam. Hentikanlah segala macam kezaliman dan permusuhan, Bantulah saudara-saudara kami di mana sahaja mereka berada. Angkatlah dari mereka kesusahan, bala, peperangan dan permusuhan.

Ya Allah, selamatkanlah kami dari segala keburukan dan janganlah Engkau jadikan kami tempat turunnya bencana, hindarkanlah kami dari segala bala kerana tidak sesiapa yang dapat menghindarkannya melainkan Engkau, ya Allah.”

BlogTopSites