4ayesha

Daripada ABU HURAIRAH r.a, RasuluLLah SAW bersabda:
"Barangsiapa yang menyeru (manusia) kepada hidayah, maka baginya pahala sebanyak pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang mengikutnya tanpa dikurangi sedikitpun pahala mereka." Diriwayatkan oleh Muslim dalam kitab al-'Ilm (2674), Imam Malik dalam Muattha'(2674), Ahmad (9171), Abu Dawud (4609), Turmudzi (2674), ad-Darimi (513), ibnu Majah (206), ibnu Hibban (112), al-Bagahwi (109)

Followers

Di manakah ketegasan Saidina Abu Bakar
Di manakah keperkasaan Saidina Umar
Di manakah kewibawaan Saidina Uthman
Di manakah kebijaksanaan Saidina Ali

Penayangan filem “FITNA” yang menghina Islam telah diterbitkan oleh Naib Parti Kanan Pelampau Holland ‘Geert Wilders’ telah ditentang oleh kerajaan dan rakyat Holland. Buktinya apabila Presiden Holland telah menolak tawaran untuk menyaksikan tayangan filem tersebut kerana kerajaan telah menjangkakan filem ini akan menyentuh sensitiviti umat Islam seluruh dunia dan akan menimbulkan kecaman terhadap rakyat Holland itu sendiri. Tetapi penerbit filem "FITNA" ini telah mengeluarkan kenyataan bahawa filem ini adalah satu kewajaran dan tidak menyalahi undang-undang. Pada awalnya filem ini telah disekat penayangannya, namun penerbit filem ini tetap meneruskan hasratnya dengan menyiarkan separuh dari tayangan filem ini di internet selama enam minit. Dan kesempatan ini telah diambil oleh televisyen Holland untuk menyiarkan semula petikan filem tersebut. Namun kerajaan Holland tidak mengambil sebarang tindakan diatas penyiaran filem yang menghina Islam ini.

Filem "FITNA" telah ditayangkan selama 15 minit didalam dalam sebuah laman web pada 27 Mac hanya untuk mengkritik Islam dengan menunjukkan sebahagian dari ayat-ayat Al-Quran dengan berlatar belakangkan imej keganasan akibat serangan pengganas yang dituduh sebagai Islam.

Antara sebahagian ayat-ayat yang di telah diputar belit di dalam tayangan ini untuk mempertontonkan bahawa Islam adalah sebuah agama pengganas ialah :

Surah Al-Anfal ayat 60 :
"Dan sediakanlah untuk menentang mereka (musuh yang menceroboh) segala jenis kekuatan yang dapat kamu sediakan dan dari pasukan-pasukan berkuda yang lengkap sedia, untuk menggerunkan dengan persedian itu musuh Allah dan musuh kamu serta musuh-musuh yang lain dari mereka yang kamu tidak mengetahuinya, sedang Allah mengetahuinya "

Selepas itu ditayangkan imej serangan 11 Sept terhadap Pusat Dagangan Dunia (WTC) di New York yang dipercayai telah didalangi oleh orang Islam. Dan juga pengeboman kereta api penumpang di Madrid, Sepanyol pada tahun 2004, pengeboman di London pada tahun 2005 disertai dengan ucapan khutbah dari orang Islam dan wajah seorang Islam yang sedang berdoa.

Surah An-Nisa' ayat 56 :
"Sesungguhnya orang-orang yang kufur dan ingkar kepada ayat-ayat keterangan Kami, Kami akan membakar mereka dalam api nerak. Tiap-tiap kali kulit-kulit mereka masak hangus, Kami gantikan untuk mereka kulit yang lain supaya mereka dapat merasa azab sengsara itu. Dan( ingatlah) sesungguhnya Allah adalah Maha Kuasa lagi Maha Bijaksana "


Visual gambaran orang yang sedang berkhutbah tentang jihad supaya memerangi orang kafir dengan disambut dengan takbir 'Allahuakbar' oleh hadirin telah ditayangkan supaya menimbulkan rasa benci terhadap agama Islam. Dan pertanyaan seorang wanita terhadap kanak-kanak perempuan muslim yang berumur tiga tahun setengah yang bernama 'Basmalah' tentang Yahudi dan budak perempuan tersebut mengatakan yahudi adalah beruk dan babi sebagaimana disebut oleh Allah didalam Al-Quran.


Surah Muhammad ayat 4 :
"Dengan yang demikian, apabila kamu berjuang menentang orang-orang kafir (dalam peperangan jihad) makapancunglah lehernya, sehingga apabila kamu dapat membunuh mereka dengan banyaknya (serta mengalahkannya) maka tawanlah (mana-mana yang hidup) dan ikatlah mereka dengan kukuhnya"


Keratan berita pembunuhan pengeluar filem Belanda yang menghina Islam 'Theo van Gogh' di Amsterdam street pada akhir tahun 2004 dan perhimpunan orang Islam yang menyokong pembunuhan tersebut. Gambar seorang lelaki yang menutup mukanya dengan kain serban memegang Quran disebelah tangan kanan dan pedang disebelah tangan kirinya. Gambar orang mengangkat pedang yang berlumuran dengan darah. Klip video sekumpulan pemuda yang menutup muka mereka yang berlatarbelakangkan kalimah 'lailahaillah' telah memancung kepala seorang lelaki.


Inilah sebahagian ayat-ayat Al-Quran yang telah disiarkan dalam filem "FITNA". Dan antara sebahagian isi tayangan filem tersebut berkaitan dengan serangan keatas askar US beberapa tahun yang lepas, gambar dari sudut belakang seorang lelaki yang sedang menembak salah seorang wanita Pakistan, lukisan karikatur yang menghina Rasullullah s.a.w. tayangan ini telah diakhiri dengan kenyataan daripada paderi yang radikal yang membuat dakwaan membabi buta menggambarkan bahawa Islam adalah agama yang ekstrim dan inilah realiti agama Islam.

src : http://afzanurrahman.blogspot.com/2008/05/di-manakah-kita.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contributors

 **Note:

For those who wants to use or spread contents in this blog, please proceed without my permission. Shukran Jazilan.

Blog Archive

geocounter

Doa Qunut Nazilah

“Ya Allah, sesungguhnya kami bermohon pertolongan Mu, kami meminta ampun kepada Mu, kami memohon petunjuk dari Mu, kami beriman kepada Mu, kami berserah kepada Mu dan kami memuji Mu dengan segala kebaikan, kami mensyukuri dan tidak mengkufuri Mu, kami melepaskan diri daripada sesiapa yang durhaka kepada Mu.

Ya Allah, Engkau yang kami sembah dan kepada Engkau kami bersalat dan sujud, dan kepada Engkau jualah kami datang bergegas, kami mengharap rahmat Mu dan kami takut akan azab Mu kerana azab Mu yang sebenar akan menyusul mereka yang kufur Ya Allah, Muliakanlah Islam dan masyarakat Islam. Hentikanlah segala macam kezaliman dan permusuhan, Bantulah saudara-saudara kami di mana sahaja mereka berada. Angkatlah dari mereka kesusahan, bala, peperangan dan permusuhan.

Ya Allah, selamatkanlah kami dari segala keburukan dan janganlah Engkau jadikan kami tempat turunnya bencana, hindarkanlah kami dari segala bala kerana tidak sesiapa yang dapat menghindarkannya melainkan Engkau, ya Allah.”

BlogTopSites